The Arch, waar grondige renovatie en duurzame visie samenkomen
Het project The Arch omvat de grootschalige renovatie van een bestaand kantoorgebouw in de Brusselse Noordwijk, in opdracht van Cores Development. Deze transformatie van 14.500 m² tot een voorbeeldgebouw op vlak van duurzaamheid is het resultaat van een “Bouwteam” in samenwerking met BPC Group, B2Ai, TPF Engineering, RVR, SUREAL en Natura Mater. Het nieuwe gebouw zal bestaan uit co-workingruimtes, een conferentiecentrum, een restaurant en een fitnessruimte.
SCROLL
Een goede voorbereiding is het halve werk
The Arch is op verschillende vlakken uniek, maar wat vooral in het oog springt zijn alle duurzame en circulaire toepassingen, voorzien voor dit project. Vóór de start van de werken heeft BPC Group gedurende 4 maanden intensief samengewerkt met alle betrokken partijen om de specificaties m.b.t. deze toepassingen te integreren op vlak van planning, budget en technische kenmerken. Deze “Bouwteam”-fase was broodnodig om op voorhand vast te leggen welke materialen voor welke doeleinden zouden worden gerecupereerd.
Een veranderend paradigma
Een circulaire aanpak veronderstelt een complete paradigmaverandering voor alle betrokken partijen. In geval van The Arch, werd het leeuwendeel van de bestaande betonstructuur behouden, door werkzaamheden aan de fundering van het gebouw, het vervangen van de gevelkaders en gerichte aanpassingen met stalen versterking aan de bovenverdiepingen. Dat vraagt weliswaar meer tijd dan een klassieke renovatie, maar draagt bij tot een drastische vermindering van de koolstofvoetafdruk van het gebouw, ten gunste van het milieu.
Circulair van A tot Z
Een aantal concrete realisaties illustreert de inzet van het projectteam om de daad bij het woord te voegen.
De wastafels in de sanitaire ruimtes werden vervaardigd uit ruiten en gevelstenen van het oude gebouw. Deze materialen werden vermalen, gemengd met een bindmiddel en opgeschuurd tot een granito, een soort mozaïek.
De natuurlijke gevelstenen werden gerecupereerd om er vensterbanken van te maken. Het team bedacht een volledig proces om tot het eindproduct te komen.
Meer dan 200 deuren werden gerecupereerd en hergebruikt voor de deuren van de trappenhuizen en van de sanitaire ruimtes.
Voor diezelfde sanitaire ruimtes werden hennepblokken als metselwerk gebruikt. Het is een bio-gebaseerd materiaal afkomstig van de hennepplant, die geluidsisolerend werkt.
De traditionele bepleistering en verven zijn overal in het gebouw vervangen door een in de massa gekleurde kalkpleister.
Dit is maar een selectie van concrete voorbeelden. Meer info over The Arch volgt zeker later!
Groeien in duurzaam bouwen
Als het op duurzaam bouwen aankomt, heeft BPC Group al heel wat expertise in huis. Voor het project The Arch bouwen we hierop verder. Tegelijkertijd is het een dagelijks leerproces en een permanente zoektocht naar nieuwe oplossingen om telkens een stap vooruit te zetten.
Interesse in de getuigenis van onze projectleider en van de opdrachtgever? Ontdek de video :