Voor het project Usquare.brussels, een initiatief van de VUB, de ULB en de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting, stond BPC Group als hoofdaannemer in voor de renovatie, restauratie en transformatie van de voormalige Fritz-Toussaint-kazerne in Elsene.
Concreet gaat het over vijf gebouwen, gelegen langs de Generaal Jacqueslaan. Voor de drie belangrijkste en ook oudste gebouwen, in gebruik genomen in 1909, had de opdrachtgever de ambitie om deze maximaal te conserveren en zo het patrimonium intact te houden. Voor twee lager gelegen gebouwen, die dateren van 1970, werd gekozen voor het behoud van de gevels en een metamorfose van het interieur. ULB/VUB zal in deze gebouwen zowel seminarieruimtes en kantoren voor hun universiteit onderbrengen, als huisvesting voor gezinnen en buitenlandse onderzoekers.
Waar de oude site zeer gesloten was, wenste de opdrachtgever een open ruimte creëren, toegankelijk voor het publiek en geconnecteerd met de bebouwde omgeving. BPC Group heeft hiervoor nieuwe toegangen aangelegd, waaronder een directe verbinding van het terrein naar het station van Etterbeek aan de overkant van de laan.
Nu de eerste fase van het project is afgerond, kan de VUB/ULB de volgende stap zetten in de verdere transformatie van de voormalige kazerne in een nieuwe gemengde wijk, open voor iedereen, met gezins- en studentenwoningen, ontmoetingsruimten, onderzoekseenheden, FabLab-achtige faciliteiten voor de universiteitscampussen, een park van 2.000 m² en een voedingshal.
Voor de herbestemming van de site was het de uitdrukkelijke wens van de klant om maximaal in te zetten op circulariteit. Duurzaamheid en innovatie staan centraal in de BPC Group-strategie. Usquare is dan ook een uitgelezen project om deze strategie in de praktijk te zetten.
We hebben alles in het werk gesteld om de te conserveren componenten te beschermen en materiaal van de ontmantelde gebouwen op de site te recupereren. In plaats van nieuw materiaal te bestellen, hebben we o.m. houten vloerbedekking, wandtegels, bakstenen, … opnieuw gebruikt op de werf. Daarnaast hebben we ook materiaal van andere BPC Group-werven kunnen recupereren.
Voor de nieuwe constructies hebben we de voorkeur gegeven aan bio-gebaseerd materiaal, zoals muren in kalk-hennep, akoestische leemstuc en zelfs isolatiepanelen uit schelpen voor de funderingen. Het duurzame aspect is volledig doorgetrokken, met o.a. het gebruik van natuurlijke verven.
Circulair werken op een werf van deze omvang brengt uiteraard uitdagingen met zich mee. Het project Usquare heeft ons ertoe aangezet om nieuwe oplossingen te testen, buiten de gebaande paden, en meer proefondervindelijk te werken. We hebben kennis gemaakt en samengewerkt met heel wat nieuwe onderaannemers, die gespecialiseerd zijn in circulaire bouw en renovatie, en met hun werkmethodes.
Het is onze ambitie om meer en meer in te zetten op een duurzame, circulaire aanpak in bouw en renovatie: wellicht niet de makkelijkste weg, maar wel de beste voor het verminderen van de afvalberg en het hergebruik en recyclage van schaarse grondstoffen.
We geloven er sterk in dat daar de toekomst ligt voor onze sector.