Dankzij ZIN steken beide torens van het WTC-complex binnenkort in een circulaire jasje. Maar de duurzaamheidsvisie reikt verder dan de werf. Om de afvalberg te beperken, gingen we met BPC Group op zoek naar een oplossing voor de vele houtresten. Daar wist vzw Bûûmplanters wel raad mee. De Brusselse organisatie ontwikkelt duurzaamheidsprojecten en investeerde het houtafval meteen in één van hun zogenaamde bûûmparcken.
ZIN is het project voor de ombouw van de Torens 1 & 2 van het WTC-complex in de Brusselse Noordwijk. In opdracht van Befimmo wordt het gebouwd door Van Laere, BPC Group en VMA – 3 entiteiten binnen de CFE-groep. Het circulair gebouw behoudt 65% van de oorspronkelijke torens waardoor de hoeveelheid afval en nieuwe materialen beperkt blijven. We recupereerde maar liefst 5 kuub houtafval en schonk het vervolgens aan de vzw. Goed voor 7 bûûmparcken (met 14 banken en 21 bloembakken) oftewel groene, sociale ontmoetingsplaatsen in het midden van de stad.
Duurzame verbinding
“Ik merkte al snel op dat we met veel houtafval zaten”, vertelt onze hoofdwerfleider Bart Peters. “Toen ik hoorde over Bûûmplanters en hun initiatieven, wist ik meteen dat hier een samenwerking in zat. Bovendien één met veel betekenis, want met duurzaamheid als gedeelde drijfveer is er sprake van een sterke verbinding. Alvast een mooi begin, maar ik hoop dat anderen ons voorbeeld zullen volgen. Als vzw is Bûûmplanters deels afhankelijk van zulke samenwerking. Werven moeten hun blik verruimen en op zoek gaan naar circulaire oplossingen. Bijvoorbeeld door een initiatief als dit te steunen. Daarmee neemt de impact aanzienlijk toe.”
De juiste reflex
Pieter Elsen, Sustainability Officer bij BPC Group, is van dezelfde mening: “Het is een mooi voorbeeld van wat er allemaal mogelijk is als je samenwerkt. Hier gaat het over hout, maar dit kan met verschillende materialen. Niet alleen vzw’s, maar ook scholen zijn vaak op zoek naar een duurzame of goedkopere oplossing. We moeten sneller die denkoefening maken. BPC Group organiseert bij aanvang van elke nieuwe werf een vergadering: ‘Réunion Démarrage Durable’. Tijdens dit overleg onderzoeken we hoe we de site duurzaam kunnen inrichten. Met bijvoorbeeld energie-autonome werfcontainers kom je al ver.”
Groene ontmoetingsplaats
De bûûmparcken zijn ondertussen te zien op verschillende plaatsen in Brussel. Het bûûmparck aan de Van Praetbrug plukt de vruchten van de samenwerking. “Dankzij hun gift hebben we hier banken, bloembakken en compostbakken gemaakt uit gerecupereerd hout”, vertelt Gil Da Cruz van Bûûmplanters. “Houtafval wordt nog te weinig gevaloriseerd. Nu belandt het vaak bij het afval, terwijl je zo’n grondstof nog 2 tot 3 keer zou kunnen hergebruiken. Ik kijk uit naar wat de samenwerking met de CFE-groep nog brengt. Hopelijk inspireert het andere naburige werven om contact met ons op te nemen. Dan komen we met plezier hun afval ophalen. Zo maken we een groene ontmoetingsplaats voor en door Brusselaars.”